Zij krijgen in één schooljaar een uitgebreid taalbad. Het leerplan NCZ voor OKAN werd dan ook opgesteld op basis van het taalniveau Nederlands en een opbouw in drie niveaus: starter, basis, gevorderd.
Het bevat dezelfde elementen als de leerplannen NCZ SO: er zijn negen themavelden, vijf procesdoelen en competentiegericht geformuleerde leerplandoelstellingen. De leerkracht NCZ en bij uitbreiding het volledige OKAN-team, is verantwoordelijkheid om de leerlingengroep correct in te schalen qua taalniveau.
In het geval van een gemengde groep dient erin de mate van het mogelijke gedifferentieerd te worden.
Naast algemene taalverwerving wordt ook ingezet op het ontwikkelen van een vakgericht vocabularium om niet alleen de meerwaarde van NCZ, maar ook een positieve kennismaking met vrijzinnig-humanistische waarden te garanderen.
Los van het inhoudelijke neemt de leerkracht NCZ ook de tijd om te werken aan een veilig en open klasklimaat. De leerkracht is luisterbereid, stelt zich open op naar de leefwereld van de leerlingen en maakt tijd voor eventuele socio-emotionele bekommernissen waar zij mee kampen. Bij de informele, open gesprekken kan steeds de link worden gemaakt naar één van de negen themavelden en/of minstens één procesdoel.
OKAN-leerlingen mogen betrokken worden bij een ILC-project. Het OKAN-team LBV oordeelt autonoom over de haalbaarheid en de inhoudelijke invulling van het project.